Matjessilltårta

koket.se
Matjessilltårta ny
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Matjessilltårta

14 ingredienser

Festlig silltårta med dill och löjrom. Passar perfekt på buffébordet.

logo
Tommy Myllymäki 2024 KM

Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser

Botten

  • 300 g kavring
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 2 ägg, hårdkokta och skalade
  • 100 g potatis, kokt
  • 3 gelatinblad, blötlagda
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl kvarg
  • 175 g matjessill, i mindre bitar
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • salt

Garnering

  • 100 g löjrom (eller sikrom)
  • 1 knippe dill
  • 1 rödlök, i ringar

Gör så här

  1. Smält smöret och mixa tillsammans med kavring till ett brödsmul. Pressa ut till en tårtbotten i en springform med bakplåtspapper i.
  2. Riv kokt ägg och kokt potatis.
  3. Smält de blötlagda gelatinbladen i några matskedar av crème fraichen. Blanda detta med crème fraiche och kvarg. Tillsätt de rivna ingredienserna. Tillsätt skuren sill gräslök och finhackad dill.
  4. Bred ut röran i formen över brödbotten. Låt stå i kylen cirka 3 timmar tills den har satt sig.
  5. Ta ut och toppa med rom, mer dill och skuren rödlök. Låt stå i rumstemperatur cirka 15-20 minuter före servering.