Blanda ihop det smälta smöret med brödsmulorna och sesamolja, ta i lite smör i taget då mängden smör som behövs beror på hur torrt brödet är. Det ska vara en formar blandning som inte är för blöt.
Tryck ut bröd- och smörblandningen i en springform. Platta till och pressa ordentligt med en stekspade eller sked. Ställ i kylen för att sätta sig.
Blötlägg gelatinbladen i iskallt vatten 5 minuter.
Finhacka gräslöken. Riv ingefäran fint. Häll av och skär sillen i mindre bitar, lägg undan lite sill till garnering.
Blanda samman färskost, gräslök, ingefära, sill och limesaft i en bunke.
Värm 1 dl av crème fraichen i en kastrull. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i kastrullen. Rör slätt.
Vänd ner resterande créme fraiche i bunken med sillblandningen, Häll sedan i crème fraiche- och gelatinblandningen från kastrullen. Rör om till en jämn smet. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ta ut springformen ur kylen, klicka i fyllningen och bred ut i ett jämnt lager. Ställ svalt i 6-7 timmar innan servering.
Garnera silltårtan med sill, finskuren salladslök, fint skuren mild chili, koriander och rostade sesamfrön.