Matlådelasagne

Matlådelasagne
Foto: Ulrika Ekblom

Matlådelasagne

Av: Emma och Amelia på vegansk matlåda

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

30 m

”Lasagne är den absolut godaste matlådematen och i vårt tycke och blir bara godare efter en matlådas livscykel: Kyl/frys, ryggsäck, mikro. Mums. En full matlåda räcker till en stor eller 2 normalstora portioner. Vi tycker om att äta halva till middag och sen fylla lådan med ärtor eller dylikt för att sen ta resten till lunch dagen därpå!” /Emma och Amelia på vegansk matlåda

Ingredienser

portioner4 - 6

Bechamelsås

  • 80 g mjölkfritt margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • ca 7 dl sojadryck (eller valfri växtdryck)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 krm muskot
  • ev 1 msk näringsjäst
  • salt
  • vitpeppar

Ytterligare ingredienser

  • 300 g tomat (små på kvist)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • 8-10 lasagneplattor
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Gör valfri vegansk köttfärssås och låt puttra medan du gör resten.
  2. Smält margarinet till bechamelsåsen i en kastrull på medelhög värme. Vispa ned vetemjölet lite i taget tills en bottenredning bildats (alltså en fast blandning av de båda).
  3. Rör ned växtdrycken lite i taget och tillsätt buljongtärning, muskot och eventuell bjäst. Låt koka ihop till önskad tjocklek och späd eventuellt ut med mer växtdryck om behovet finns. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg tomaterna i en ugnsform, ringla över lite olivolja, balsamvinäger och strö över salt och peppar. Grilla i ugnen på maxvärme i cirka 20 minuter, håll koll och rör om vid behov.
  5. Häll bechamelsås i botten av en matlåda, lägg på en lasagneplatta och bred på ett lager vegansk köttfärssås. Upprepa tills du nått två tredjedelar upp i lådan. Sista lagret kan med fördel vara bechamelsås.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Toppa lasagnen med de grillade tomaterna och färsk basilika.