Mattekikis

Mattekikis
Foto: Frida Wismar
Linus Larsson
Linus Larsson

Mattekikis

15 ingredienser

ca 1 h

Färgsprakande kaka med smak av vanilj, kakao och kanel i tre lager med smörkräm emellan. Räcker till många fikasugna.

Regnbågskaka tror jag att den egentligen heter i kokböcker. Men min bror Christian sa alltid "Mattekikis" om den här kakan när han var liten, så för oss finns det inget annat namn. /Linus

Tips: De större bitarna är perfekta att frysa. Sedan är det bara att tina dem och skära upp i mindre bitar.

Ingredienser

portioner bitar

Kaka

  • 4 ägg
  • 7 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 8 tsk bakpulver
  • 230 g smör, smält
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk malen kanel
  • röd hushållsfärg
  • grön hushållsfärg

Fyllning

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljpulver
  • 2 msk kaffe, kallt starkt
  • 1 msk kakao
  • 6,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Kaka

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
  2. Blanda mjöl och bakpulver för sig. Sikta ner i äggblandningen och vänd försiktigt ihop. Vänd växelvis ner smöret och mjölken lite i taget.
  3. Häll upp smeten i tre skålar. Smaksätt den första med kakao och kanel, färga den andra röd och färga den tredje grön.
  4. Klä tre långpannor, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper i botten. Häll smeterna i varsin och grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt svalna.

Fyllning och montering

  1. Vispa smöret i några minuter tills det blir vitt och luftigt.
  2. Vispa ner övriga ingredienser och vispa till en klumpfri smörkräm.
  3. Bred ut hälften av fyllningen på en av bottnarna. Lägg en botten ovanpå och bred på resten av smörkrämen. Avsluta med att lägga på den sista bottnen. Låt kakan stå i kylskåpet så att smörkrämen stelnar lite, då blir den lättare att skära fint.
  4. Dela kakan på längden och skär upp den i 12 mindre bitar om cirka 6 x14 cm. Skär sedan dessa i cirka 2 cm tjocka bitar.