Vit chokladmousse med citrustäcke

I säsong: januari
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Vit chokladmousse med citrustäcke

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagade desserter

10 ingredienser

Vit chokladmousse son täckts med citrusfrukter. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter.

En perfekt dessert som står helt klar i kylen – du kan till och med förbereda den dagen före. Variera gärna med olika citrusfrukter. /Maud Onnermark

Se fler recept ur boken

Lättlagade desserter

Ingredienser

portioner4 - 6

Vit chokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 100 g vit bakchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 2 tsk citron, pressad
  • 1 msk strösocker

Citrustäcke

  • 1,5 gelatinblad
  • 1,5 dl clementin, saft av (eller apelsin)
  • 3 clementin alt 2 apelsiner
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten i cirka 5–10 minuter.
  2. Hacka chokladen fint. Koka upp 3/4 dl grädde. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta däri. Rör tills det blir slätt.
  3. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen och rör tills det löst sig. Låt svalna till rumstemperatur.
  4. Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.
  5. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
  6. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar. Ställ i kylen för att stelna.

Citrustäcke

  1. Sila den pressade saften och värm 1/2 dl. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften och rör tills de smält. Tillsätt resten av saften. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
  2. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor. Lägg dem på den stelnade moussen.
  3. Häll över gelatinblandningen och låt stå i kylen tills de stelnat. Servera!