Marängtårta med moccakräm

Påsktårta, enkla recept
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Marängtårta med moccakräm

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagade desserter

9 ingredienser

Enkel och smarrig marängtårta gjord på marängbottnar som varvas med moccakräm. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter

I stället för att göra en jättetårta är det smart att göra tre separata, lägre tårtor om du till exempel ska ha stort kalas. Tänk på att ingen gula får finnas med i äggvitan, då kan du inte vispa upp den. /Maud Onnermark

Se fler recept ur boken

Lättlagade desserter

Ingredienser

Bottnar

  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • 1,5 dl hasselnötter, finhackade

Moccakräm

  • 2 msk frystorkat espressopulver
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • Tunna mörka chokladplattor eller chokladkaffebönor

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna till skum.
  3. Blanda socker, kakao och maizena, tillsätt lite i taget i äggviteskummet och fortsätt vispa till en tjock maräng.
  4. Rita upp tre rundlar, cirka 24 cm i diameter, på två–tre bakplåtspapper.
  5. Bred ut smeten i rundlarna.
  6. Strö över hackade hasselnötter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4 timme, tills marängen lossnar lätt från papperet. Låt kallna.

Moccakräm

  1. Stöt kaffepulvret fint i en mortel.
  2. Vispa grädden, tillsätt kaffepulver och socker mot slutet.

Servering

  1. Fördela krämen på bottnarna.
  2. Lägg ihop dem till en tårta eller servera som tre tårtor.
  3. Garnera med chokladplattor eller chokladkaffebönor.
  4. Tårtan kan frysas och bara halvtinas till serveringen, så behåller bottnarna sin frasighet.