Uer a la creole

Uer a la creole
Foto: TV4

Uer a la creole

Av: Maxette - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Uer simmande i en kreolsk festival av tomatsås, parfymerad med timjan, rosmarin, koriander, nejlikor, vårlök, persilja, vitlök, lime. Serveras med yam och matbananer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 uer, fina och filéade
  • 4 salladslökar
  • 1 limefrukt
  • 4 kvistar färsk koriander
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 tomater
  • 4 kvistar persilja
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 stjälkselleri
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 8 dl olivolja
  • 1 paprika
  • 1 msk tomatpasta
  • 1 kg yam
  • 2 matbananer

Gör så här

  1. Rengör och marinera 4 uer filéer i en skål med salt, peppar, citronsaft och 2 vitlöksklyftor, tillsätt 2 dl vatten och låt marinera i en timme.
  2. Sätt olja i en stor kastrull och stek med hackad persilja, 1 nypa rosmarin, 1 paprika, tillsätt sedan krossade tomater, selleri, och tomatsås och gör en kryddbukett av rosmarin, persilja och vårlök och sätt den i såsen. Låt det koka 5 minuter.
  3. Lägg i filéerna av uer i en kastrull, tillsätt ett glas vatten, sätt locket på.
  4. Stäng av värmen när det börjar koka och låt det självkoka i den varma såsen.
  5. När det är färdigkokt, tillsätt limesaft, koriander, 2 msk olja med 1 krossad vitlöksklyfta.
  6. Blanda försiktigt, värm lite till och servera varm.
  7. Koka Yam och matbananerna i 1 liter vatten med vårlök och salt.
  8. Servera som potatis.

Vintips från Maxette
Bouchard Aîne & Fils Pinot Noir art nr 82531, 71 kr