Mazarinkaka med päron och citron

koket.se
Mazarinkaka med päron och citron
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Mazarinkaka med päron och citron

10 ingredienser

1 h

En underbar kaka som funkar perfekt till både fika och fest.

Se Louise Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 1 citron
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 2-3 päron
  • 1 msk aprikosmarmelad

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 tsk florsocker

Gör så här

  1. Smöra och bröa en form som är ca 24 cm i diameter med mandelmjöl.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn). Lagar du i vanlig ugn, höj värmen till 200 grader.
  3. Riv skalet och pressa saften från en citron.
  4. Vispa smör och socker krämigt och fluffigt. (Smöret ska INTE smältas utan vara rumstempererat)
  5. Rör ner äggen ett i taget under vispning. Detta är viktigt så inte smeten "spricker".
  6. Rör även i citronskalet och citronsaften.
  7. Vänd i mandelmjöl och rör till en jämn smet.
  8. Häll upp smeten i formen.
  9. Skär päron i tunna skivor och lägg ovanpå.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter (varmluftsugn) (ca 30 min i vanlig ugn). Kontrollera med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig.
  11. Pensla päronen med aprikosmarmelad och låt sedan svalna.

Servering

  1. Vispa grädden. Blanda med ingefära och florsocker och servera till kakan.