Vispa grovt riven mandelmassa, strösocker och rumsvarmt smör med en elvisp till en jämn smet.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varven. Rör ner citronsaften.
Sikta ner vetemjöl.
Tillsätt nymald kardemumma och salt. Rör om till en jämn smet med en slickepott.
Smörj och bröa 8-10 portionsformar (eller en springform som är 24 cm i diameter) med rostade mandelspån.
Fördela och bred ut smeten i formen/formarna.
Dela päronen i tunna skivor med eller utan skal.
Fördela päronen i kakan/kakorna och tryck ner dem något.
Ställ mitt i ugnen och grädda portionsformarna i ca 15 minuter och en stor form i ca 25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna.
Servering
Vispa ricotta med florsocker till en luftig kräm med en elvisp.
Riv därefter i citronskal från en citron och rör om.