Mazarintårta på två sätt

koket.se
Mazarintårta på två sätt
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Mazarintårta på två sätt

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Mazarintårta på två sätt – med mascarponekräm och bär eller med vispad citronpannacotta och vaniljkokt rabarber
En enklare variant än moussetårtan, men med samma goda mazarinbotten. Kan göras både med och utan gluten. Bakas i form med löstagbar kant eller upphöjd botten. Bred en god mascarponekräm över kakan och dekorera med färska bär. Eller toppa med vispad citronpannacotta och vaniljkokt rabarber." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mazarinbotten

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 50 g mandelmjöl (eller 45 g (0,75 dl) vetemjö) [1 dl]
  • 0,5 tsk bakpulver (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk kardemummakapsel, nystött

Variant 1 – Mascarponekräm och bär

  • 250 g mascarpone
  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 45 g florsocker [0,75 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker (eller 0,5 krm vaniljpulver)

Variant 2 – Vispad citronpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 40 g strösocker [3 msk]
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 citron, pressad

Variant 2 – Vaniljkokt rabarber

  • 300-400 g rabarber
  • 400 g vatten [4 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 85 g syltsocker [1 dl]
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

Mazarinbotten

  1. Ta fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Använd en form med löstagbar kant. Smöra och mjöla formen eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper runtom.
  4. Du kan även använda en form med upphöjd botten. Smörja den noga och klipp ut en rundel bakplåtspapper och lägg i mitten på den plana delen.
  5. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med smöret på låg hastighet och inte för länge. Använd gärna degkrokarna.
  6. Vispa in ett ägg i taget.
  7. Blanda mjöl med bakpulver och nystött kardemumma. Vänd ned med en slickepott tills det precis går ihop.
  8. Häll smeten i formen, bred ut och jämna till.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite färg och är genomgräddad. Ta loss kakan från formen efter en stund och lyft över med papper på galler för att kallna. Om du använder en form med upphöjd botten så vänd upp kakan.

Variant 1 – Mascarponekräm och bär

  1. Mät upp alla ingredienser till krämen i en skål och vispa på låg hastighet tills du har en krämig och spritsbar konsistens.
  2. Bred eller spritsa ut krämen över den kalla kakan.
  3. Dekorera med färska bär, ätbara blommor, mynta eller citronmeliss.
  4. Förvara kakan i kylen eller på en sval plats. Den håller sig saftig och fin i flera dagar.

Variant 2 – Vispad citronpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i en stor skål med kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Blanda vispgrädde, socker, vanilj och citron i en liten kastrull.
  3. Värm och ta av från plattan precis när det ska börja koka och de första bubblorna syns.
  4. Skaka av gelatinbladen och vispa ner dem i grädden tills de smälter.
  5. Häll upp smeten i en skål, täck med plast och ställ i kylen över natten eller minst 6-8 timmar.
  6. Vispa upp pannacottan med elvisp tills den blir spritsbar. Dekorera tårtbotten.

Variant 2 – Vaniljkokt rabarber

  1. Använd gärna späd rabarber. Skölj och skär rabarbern (gärna på snedden) i mindre bitar. Lägg i en form stor nog så att sockerlagen kan täcka rabarbern.
  2. Ta fram en kastrull och häll i vatten samt strö- och syltsocker. Låt koka upp och sjuda några minuter tills det blir en något mer sirapsliknande konsistens. Ta av från plattan och vispa ner vaniljpulvret.
  3. Häll den varma sockerlagen över rabarbern så att den täcks.
  4. Täck formen med lock eller plastfolie och låt kallna.
  5. Rabarbern kommer att bli mjuk i sockerlagen och kan sedan läggas upp på tårtan inför servering. Momentet kan förberedas ett dygn före servering. Har du bråttom kan du sjuda bitarna varsamt tills de mjuknar.