Skala och strimla rödlöken i tunna skivor, skölj och kärna ur paprikan och tärna. Kärna ur tomaterna och gurkan och tärna, skär rädisorna i små klyftor och skiva vårlökarna.
Blanda olivoljan och vinägern i en salladsskål. Tärna ner den varma, kokta potatisen i den. Låt dra i cirka 5 minuter. Lägg i de skurna grönsakerna, oliverna, sparrisen och de kokta små morötterna. Smaka av med salt och peppar. Repa av basilikabladen från kvistarna och vänd ner vid servering.
Blanda äggulan, vinägern och vattnet i en rostfri kastrull. Vispa kraftigt på svag värme så att ägget blir "fluffigt" och tjocknar. Lyft från värmen och fortsätt vispa så att ägget inte blir till grynig äggröra. Slå sedan under kraftig vispning i smöret så att såsen tjocknar. Vispa i senapen och örterna och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera den nygjorda potatissalladen med lätt påvärmd, rökt lax samt örtsåsen. Kan garneras med sallad och en basilikakrona.
Klarna smör så här: Ta ett helt paket äkta smör, helst osaltat, och smält långsamt i en kastrull på låg värme. Låt sedan smöret sjuda på så låg värme som möjligt i en timme. Titta till då och då, men rör inte runt. Efter en timme har en mjölkig massa separerats från fettet. Låt svalna så att massan sjunker till botten av kastrullen. Sila sedan bort massan med hjälp av finmaskig tygsil över en bunke. Häll över det gyllengula smöret i bunken till en ren, lufttät glasburk och förvara kallt. Det klarade smöret håller upp till ett halvår och stelnar efter ett tag i kylen.