Mickes originalburgare

koket.se
Mickes originalburgare NY

Mickes originalburgare

22 ingredienser

30 m + tid i kyl

En riktigt god burgare med hemgjord dressing och rostad lök är svårslaget under sommaren!

Se Micke Gustafsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Dressing

  • 3 dl majonnäs (amerikansk)
  • 100 g pickles, hackad (gärna med dill)
  • 1-2 msk dill, hackad
  • 1,5 msk ketchup
  • 1,5 msk gul senap (amerikansk)
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 0,5 msk lökpulver
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar

Rostad lök

  • 10 schalottenlökar
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl öl (gärna en IPA)
  • 1 msk salt
  • 2 msk bakpulver

Burgare

  • 1 hamburgerbröd (potatobun)
  • smör (till rostning av bröd)
  • 200 g högrevsfärs (högrev och bringa med en fetthalt på ca 30%)
  • 4 skivor cheddarost (gärna en ekologisk Svensk)
  • salt
  • malen svartpeppar

Montering

  • senap (yellowmustard)
  • silverlök, isad

Gör så här

Dressing

  1. Använd gärna en amerikansk färdig majonnäs. Den innehåller stärkelse som gör att den inte spricker när den kommer i kontakt med den varma burgaren.
  2. Hacka gurkan och dillen.
  3. Rör sedan ihop alla ingredienser.
  4. Låt dressingen stå minst ett dygn för bäst resultat.

Rostad lök

  1. Skala löken och dela den på längden. Skiva den sedan i 3-5 mm skivor.
  2. Blanda ihop allt utom löken i en bunke, vispa ordentlig så det inte finns några klumpar.
  3. Blanda i löken och låt stå 1-2 timmar.
  4. Hetta upp olja i en kastrull tills den når 160 grader, se till att ha ett lock när till hands ifall det börjar brinna.
  5. Sila av löken och lägg lite i taget i den heta oljan, se till att röra så att det inte blir en enda klump.
  6. Fritera löken tills den har fått en fin färg. Lyft upp löken och låt vila på papper eller galler.
  7. Ibland behöver man fritera den två gånger för att den ska bli riktigt krispig. Låt den då svalna helt innan du friterar den igen.

Burgare

  1. Dela brödet och bryn snittytan i smör på medeltemperatur. Bryn brödet länge så det får en tjock krispig yta som ger en härlig smak av brynt smör.
  2. Lägg brödet med snittytan nedåt på ett galler så tappar inte brödet sin krispiga yta.
  3. Hetta upp en gjutjärnspanna (eller kolstålspanna) tills den har en temperatur på ca 250-280 grader.
  4. Forma färsen till två lösa bollar.
  5. Använd ett smashjärn eller en kastrull till att smasha färsen i stekpannan tills det har en tjocklek av 8-10 mm. Använda ett bakplåtspapper mellan färsen och det du smashar med så att det inte fastnar.
  6. Stek tills det börjar bubbla i burgarna, eller tills du ser att kanterna ser krispig ut.
  7. Innan du vänder burgarna så salta och peppra rikligt.
  8. Skrapa loss köttet med en vass stekspade av metall.
  9. Lägg två ostskivor på varje burgare och täck med ett lock så att osten smälter.
  10. Stapla burgarna på varandra och lägg dem på en sval yta.

Montering

  1. Ringla några varv med yellowmustard på det undre brödet, lägg på några ringar med isad silverlök.
  2. Lägg på en burgare.
  3. Ringla ett lager dressingen på det övre brödet och toppa med generösa mängder rostad lök.
  4. Lägg sedan brödet på burgaren.