Midsommartårtan du inte får missa

koket.se
Midsommartårtan du inte får missa Ikea
Foto: Köket.se

Midsommartårtan du inte får missa

16 ingredienser

Vi menar det när vi säger det: vi har aldrig smakat en så god tårta tidigare. Imponera på gästerna med den här busenkla och försvinnande goda tårtan.

IKEA tipsar!
IKEA tårtfat produkt

IKEA tipsar!

Din tårta blir extra fin när du serverar den på det här tårtfatet.

Läs mer

logo

Ingredienser

Sockerkaksbotten

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Marängbotten

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g hasselnötter, hackade

Garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk IKEA jordgubssylt
  • 1 l jordgubbar
  • 100 g blåbär
  • 100 g hallon
  • 100 g björnbär
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.

Maräng

  1. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills sockret löst upp sig.
  2. Klä två springformar med bakplåtspapper. Pensla papperet med ett tunt lager matolja.
  3. Bred ut sockerkakssmeten i formen med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten och strö över hackade hasselnötter.
  4. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna helt.

Montering

  1. Vispa grädden löst och fluffig. Lägg upp ena tårtbotten på ett tårtfat. Lägg på ett lager med grädde och jordgubbssylt samt lite bär. Lägg den andra tårtbotten över.
  2. Toppa med vispad grädde, bären och lite citronmeliss.
TIPS!
Fler tips!
IKEA jordgubssylt produkt

Fler tips!

Testa den här urgoda jordgubbssylten från IKEA.

Läs mer