Dillbräserad abborre

Dillbräserad abborre
Foto: Fredrik sandin carlsson

Dillbräserad abborre

Av: Mikael Björklund

Från: Skärgårdstugg

9 ingredienser

30 min

Abborre smakar sommar. Här bräseras den och får sen puttra tillsammans med citron i en gräddig sås.

Bräsera

Ingredienser

portioner
  • 600 g abborrfilé
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 msk citron, saft från
  • 2 dl grädde
  • dill

Gör så här

  1. Börja med att bena ur abborrfilén och rulla ihop filéerna till små paket.
  2. Skala och hacka morötterna i centimeter stora bitar. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten. Koka tills de blir lagom mjuka, cirka 3-4 minuter.
  3. Skala löken och dela den på mitten. Ta bort lite i mitten på löken och skiva resten till båtliknande klyftor.
  4. Stek abborrpaketen i lite smör i en stekpanna tills de är gyllenbruna. Tillsätt löken och stek lite till. Pudra över vetemjöl.
  5. Tillsätt vatten, pressa i saften från en citron och häll sedan i grädde. Låt alltsammans småputtra i fem minuter. Lägg i morötterna och rör om.
  6. Dekorera med finhackad dill och servera med kokt färskpotatis.