Helstekt hjortytterfilé med potatiskaka

Helstekt hjortytterfilé med potatiskaka
Foto: TV4

Helstekt hjortytterfilé med potatiskaka

Av: Mikaela, Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

Helstekt hjortytterfilé med rödvinssås smaksatt med choklad och kanel. Serveras med en krämig potatiskaka, lättkokt rödbeta och morot.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

hjortytterfilé

  • 600 g hjortytterfilé
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör

Sås

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 morot
  • 1 msk smör
  • 4 dl rött vin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 4 dl kalvfond
  • 1 kanelstång
  • salt
  • peppar
  • ev majsstärkelse
  • 30 g smör
  • 50 g mörk choklad

Potatiskaka

  • 500 g potatis
  • 0,25 purjolök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 0,25 dl färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl ost, riven
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde

Gör så här

Hjortytterfilé

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i en stekpanna.
  3. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, cirka 30 minuter.
  4. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.

Sås

  1. Skala lök och morot och skär i mindre bitar.
  2. Smällt smör i en kastrull.
  3. Tillsätt vin, vinäger och kalvfond.
  4. Koka ihop tills ca 4 dl återstår.
  5. Låt kanelstången koka med mot slutet.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  8. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller rör i smör och choklad precis innan servering.

Potatiskaka

  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Skölj och strimla purjolöken fint.
  3. Hacka eller riv vitlöken.
  4. Blanda purjolök, persilja, timjan, vitlök, salt, peppar och ost.
  5. Smörj en rund form med löstagbar kant.
  6. Klä den utvändigt med folie ifall den skulle läcka.
  7. Varva potatis och ostblandning i formen.
  8. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, och häll i formen.
  9. Peta lätt i potatisen så att blandningen rinner ner.
  10. Grädda i ca 1 timme och 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Låt kakan svalna.
  12. Använd till exempel ett glas för att göra runda fina portionskakor.

Vintips från Mikaela
Gnarly Head Old Vine Zinfandel (nr 6597)