Mille feuille med blåbär och mandelkräm

Mille feuille med blåbär och mandelkräm
Foto: TV4
Christina Ölander HSB 2024
Christina Ölander HSB 2024

Mille feuille med blåbär och mandelkräm

Av: Christina Ölander

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

3 h

Tjusig bakelse i flera lager med frasig smördeg, mandelkräm och en vaniljkräm med blåbär. Tips! När du monterar bakelsen, tänk på att inte spritsa för långt ut på kanterna eftersom krämen kommer tryckas ut något när fler lager läggs på.

Ingredienser

portioner

Smördeg

  • 250 g smör
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 1 dl vatten

Vaniljkräm med blåbär

  • 150 g blåbär
  • 1,5 dl mjölk
  • 60 g strösocker
  • 3 äggulor (ca 60 g)
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljpulver
  • salt (en nypa)
  • 30 g smör

Lemoncurd

  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 citron, zest och saft (ekologisk) [ca 0,5 dl saft]
  • 25 g smör

Mandelkräm

  • 100 g sötmandel (100 g)
  • 100 g florsocker (1,5 dl)
  • 60 g äggvita (ca 2 st)
  • 2 tsk kardemummakärnor, nymalen
  • salt (en nypa)
  • 1 dl grädde

Gör så här

Smördeg

  1. Använd kalla ingredienser.
  2. Blanda mjöl och vatten med hälften av smöret, snabbt till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  3. Kavla ut degen till en kvadrat på ca 35x35 cm. Hyvla på smöret på ena halvan av
  4. degen och vik sedan över den andra halvan.
  5. Kavla ut degen, försiktigt, så att den blir ca 40x20 cm. Se till så att inget smör tränger ut.
  6. Vik degen 3 gånger åt ena hållet och 2 gånger åt andra hållet, plasta in och lägg i
  7. kylen i 15 min.
  8. Upprepa steg 4 och 5 två till tre gånger till och vrid degen ett kvarts varv mellan varje kavling.
  9. Kavla till sist ut degen 2-3 mm tjock och skär ut bitar som är 12x7 cm och lägg på en
  10. plåt med bakplåtspapper. Lägg en plåt ovanpå degen, som en tyngd.
  11. Grädda i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter, tills de fått fin färg.
  12. Låt plattorna svalna något. Skär sedan till kanterna, antingen med kniv eller ”fila” med ett zestjärn så att de får skarpa kanter och plattorna blir lika stora.

Vaniljkräm med blåbär

  1. Värm blåbären tillsammans med mjölken i en kastrull, tills blåbären smält. Mixa sedan det slätt och sila genom en sil, tillbaka i kastrullen. Det ska vara ca 250 g vätska när du är klar.
  2. Rör samman socker, äggulor, majsstärkelse, vanilj och salt i en bunke och häll sedan på den varma blåbärsvätskan under konstant vispning.
  3. Häll tillbaka krämen i kastrullen och värm tills den tjocknar. Rör om hela tiden. När krämen når ungefär 84 grader är den klar.
  4. Ta från värmen och låt svalna något innan du har i smöret som får smälta i krämen.
  5. Plasta med folie mot ytan och låt svalna helt i kylskåp.

Lemon curd

  1. Häll socker, ägg, citronzest och citronsaft i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad.
  2. När curden blivit lite tjockare och når en temperatur på ca 83-84 grader.
  3. Ta skålen från värmen och sila igenom en sil för att få bort eventulla äggklumpar.
  4. Låt curden svalna något och lägg i smöret och mixa med stavmixer tills curden blir slät.
  5. Låt curden svalna innan den används.

Mandelkräm

  1. Rosta mandlarna i torr stekpanna eller i ugnen på 200 grader varmluft i 10 minuter tills de fått färg. Skaka plåten emellanåt.
  2. Mixa mandlarna tillsammans med florsocker till ett grovt mjöl. Blanda sedan i äggvitorna och nymortlade kardemummakärnor.
  3. Vispa grädden och blanda med mandelkrämen. Ha upp krämen i en spritspåse.

Montering

  1. Lägg upp ett lager med smördeg, spritsa sedan på blåbärskrämen på halva plattan och sedan mandelkräm och lemon curden på andra halvan.
  2. Lägg på nästa lager smördeg och återupprepa spritsningen.
  3. Lägg till sist på sista smördegen och spritsa krämerna på ovansidan av bakelsen. Dekorera med färska blåbär och oxalis eller annat ätbart blad.