Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
Chokladfrosting
Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.