Rabarberpajgrottor

Rabarberpajgrottor
Foto: Anna Kern
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Rabarberpajgrottor

Av: Elisabeth Johansson

Från: Mina efterrätter

10 ingredienser

Stora kakor, små pajer. Rabarberpajgrottor helt enkelt. Receptet kommer från boken Mina efterrätter.

Receptet ger 16 små pajer.

Kolla in fler recept och läs mer om

Mina efterrätter

Ingredienser

Pajskal

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4,5-5 dl vetemjöl
  • 100 g mandelmassa, riven

Fyllning

  • 2 stjälkar rabarber, tunt skivade [ca 200 g]
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • florsocker

Serveras med

  • grädde, vaniljglass eller vaniljsås

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp.
  3. Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg.
  4. Nyp ihop degen med händerna och vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord.
  5. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en rulle som är 4–5 cm tjock.
  6. Skär varje rulle i 8 bitar, ca 3 cm tjocka.
  7. Fodra små pajformar eller hårda muffinsformar med degen.
  8. Fördela mandelmassan på bottnarna.

Fyllning

  1. Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på vattnet.
  2. Sjud några minuter tills rabarbern börjar mjukna.
  3. Tillsätt strösockret och rör om.
  4. Fördela fyllningen i formarna.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen 20–25 minuter, eller tills de börjar få en gyllenbrun färg.
  6. Låt svalna på ett galler och pudra med florsocker.
  7. Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.