1-3 msk strösocker (beroende på hur sött äpplet är från början)
1 kanelstång
Kolasås
50 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
flingsalt
Tillbehör
vaniljglass
ev färsk citronmeliss (dekoration)
Gör så här
Churros
Koka upp vatten, smör, vaniljsocker, strösocker och salt. Tillsätt mjölet och rör till en jämn och tjock smet.
Häll över degen i en bunke och vispa smeten en stund tills den svalnat något, knäck därefter i ett ägg i taget och vispa till en fin, slät smet.
Fyll upp churrossmeten i en spritspåse med önskad tyll.
Äppelkompott
Skala och hacka ner äpplena i bitar, lägg i en kastrull och tillsätt lite vatten, citronsaft, socker och kanelstång.
Låt småputtra på medelhög värme tills äpplena mjuknar. Lite motstånd får gärna finnas kvar i äppelbitarna, den ska inte bli helt slät som mos.
Kolasås
Smält ihop smör, grädde och allt socker i en mindre kastrull. Låt koka 15 minuter. Rör då och då med handvisp.
Dra bort från värmen och smaka av med flingsalt. Såsen ska smaka mycket vanilj och vara lite sötsalt.
Före servering
Blanda socker och kanel på ett fat.
Hetta upp olja i en kastrull till 165-175 grader.
Håll spritspåsen ovanför den heta oljan. Tryck försiktigt fram smeten och klipp ner 8-10 minichurros åt gången som får friteras (ca 3 centimeter långa korvar).
Fritera dem 2-3 minuter. Vänd då och då och ta upp med hålslev. Vänd direkt i socker- och kanelblandningen.
Servera dina churros varma med äppelkompott, en kula vaniljglass och kolasås.
3 tips!
Churrossmeten kan förberedas tidigare och stå i kylen tills den ska friteras precis före servering.
Äppelkompotten kan man med fördel koka ihop tidigare på dagen.
Kolasåsen kan göras i förväg till och med dagen innan, värm upp före servering.