Minigifflar med chokladfyllning

Minigifflar med chokladfyllning

10 ingredienser

1 h 30 m

Riktigt smarriga gifflar med chokladfyllning. Passar utmärkt att bjuda på till fikat och går enkelt att frysa in och sedan bara plocka fram när det är dags.

Grahamsmjöl

Baktips!

Testa även Kungsörnen Grahamsmjöl

Ingredienser

portioner gifflar
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 ägg, uppvispat till pensling

Fyllning

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 115 g smör, rumsvarmt
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp.
  2. Tillsätt smör i klickar, socker, salt och mjöl, ta inte allt mjöl på en gång.
  3. Arbeta degen i maskin tills den är helt slät. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs, degen får gärna vara lite kladdig före jäsningen. Låt jäsa 40 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning

  1. Riv chokladen grovt. Blanda med smöret tills du har en jämn smet.
  2. Dela degen i fyra delar. Kavla på mjölat underlag ut varje del till en rundel, ca 3-4 mm tjock.
  3. Använd en pizzaskärare eller liknande för att skära ut 12 trekanter (10-12 cm i längd) per rundel.
  4. Lägg en klick fyllning mot långsidan på varje trekant. Rulla ihop till gifflar, börja rulla från långsidan och dra lätt i spetsen när du rullar så att det blir lite motstånd (det hjälper fyllningen att stanna kvar under gräddning).
  5. Lägg på plåt och låt jäsa under duk ca 40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, i ca 8 minuter. Låt svalna.
  8. Pudra över florsocker vid servering.
TIPS!
Tips från Kungsörnen!
Bullar med hallon och pistage

Tips från Kungsörnen!

Tips på fler enkla bakverk

Läs mer