Läckra små marängbakelser med choklad serverade fluffig grädde, salt kolasås och honungsrostade nötter. Toppa med färska bär eller som här med frystorkade hallon för lite syra att bryta av mot det söta.
Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, rör om då och då tills chokladen smält. Låt chokladen svalna helt och hållet men fortfarande vara rinnig innan du har den i din maräng.
Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget
under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
Ha till sist ner den smälta chokladen och dra några försiktiga, få varv med slickepotten så att du får ett snyggt marmorerat mönster av choklad i marängen.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten på en plåten. Gör en liten fördjupning i mitten med en sked.
Grädda skålarna i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1 timme.
Kolasås
Koka upp grädde, farinsocker och sirap till 118 grader i en kastrull. Häll över kolan i en bunke och ha ner smöret, lite i taget under konstant vispning på medelhastighet med elvisp. Fortsätt vispa tills kolan svalnat lite. Låt den sedan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den på dina pavlovas.
Honungsrostade nötter
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Blanda ihop alla ingredienserna till nötterna och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden till mjuka toppar och fyll dina pavlovas med den tillsammans med kolan. Garnera med honungsrostade nötter, frystorkade hallon och röd oxalis. Servera genast.
Tips! Vill du göra dina pavlovas i förväg så kan du göra marängskålarna, kolan och de honungsrostade nötterna men vänta med att montera och vispa grädden tills det är dags att servera. Marängskålarna förvaras bäst i en djup plåt med en kökshandduk över sig i rumstemperatur.