Förbered en rektangulär form, 20 x 30 cm, med sprayat bakplåtspapper.
Koka honung, vatten och socker till 140 grader. När sockerlagen har nått 125-130 grader, börja då försiktigt att vispa upp äggvitan med saltet. När sockerlagen nått 140 grader slå då med en försiktig stråle sockerlagen över äggvitan. Vispa tills nougaten börjar svalna av något. Häll då i jordnötterna.
Häll ut i formen, sikta ett tunt lager med maizena över och lägg på ett halvt bakplåtspapper. Tryck ut nougaten med händerna tills den är helt jämn. Låt vila i minst 30 minuter innan du häller på kolan.
Vaniljkola
Förbered en ugnsform med ett bakplåtspapper som är siktat med maizena.
Koka upp alla ingredienser till 122 grader. Ställ kastrullen åt sidan och låt kolan svalna av något.
Häll sedan kolan över nougaten. Låt stelna över natten.
Montering
Stjälp nougat/kola ur formen. Pensla först nougatsidan med ett tunt lager choklad. När det stelnat vänd på biten så att kolasidan är upptill. Skär ut små rektanglar. Doppa i chokladbunken och låt den överblivna chokladen rinna av över bunken innan du lägger den på en ny plåt med bakplåtspapper. Ibland kan man behöva flytta på den en gång till för att inte få ”fötter”. När chokladen halvt stelnat gör tre små streck med en kniv eller gaffel. Låt stelna helt sen är de färdiga att servera!