Misobakad lax med potatis- och kålrabbisallad

koket.se
Misobakad lax med potatis- och kålrabbisallad
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Misobakad lax med potatis- och kålrabbisallad

24 ingredienser

En somrig bjudrätt som går toppen att laga till många och som är enkel att dubbla. Hel laxsida marineras i en sås med vit miso, sake, mirin och honung och bakas sen smidigt i ugnen. Till den goda och saftiga laxen bjuds en potatissallad med krisp från kålrabbi och en majonnäs med smak av sesam och soja.

logo
Tina Nordström KM

Se Tina Nordström laga receptet

Ingredienser

Misolax

  • 800 g laxfilé, i bit
  • 0,75 dl sake (eller torrt vitt vin)
  • 0,75 dl mirin
  • 0,5 msk honung
  • 1 dl vit misopasta

Potatis- och kålrabbisallad

  • 600 g färskpotatis, kokt
  • 2 kålrabbi, skalad och finstrimlad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 limefrukter, rivet skal och juice
  • grön tabasco, några stänk
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 1 knippe färsk koriander, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Sojamajonnäs

  • 1 ägg
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

Misobakad lax

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Koka upp sake, mirin och honung i en kastrull. Ta av från spisen, blanda i misopastan och rör om så det blir helt blandat, låt svalna.
  3. Lägg laxsidan med köttsidan upp i en ugnsform. Skeda över och gnid in misomarinaden. Låt stå och marinera i minst 35-40 minuter.
  4. Sätt in plåten i ugnen och baka laxen i ca 15-20 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader. Håll laxen varm under folie.

Potatis- och kålrabbisallad

  1. Blanda samman en vinägrett med olivolja, finrivet skal och saft av lime samt finhackad schalottenlök. Smaksätt med tabasco, fisksås och sesamfrön.
  2. Halvera potatisen och lägg i skålen tillsammans med kålrabbin. Häll över vinägretten och blanda runt. Tillsätt hackad koriander och smaka av med salt och peppar.

Sojamajonnäs

  1. Knäck ägget i en hög mixerkanna.
  2. Tillsätt senap, vitvinsvinäger och häll försiktigt ner oljan i kannan utan att röra runt. Tillsätt salt och vitpeppar.
  3. Sänk ned mixerstaven i kannan och mixa till en slät och tjock majonnäs.
  4. Smaka av med soja och sesamolja.
  5. Servera laxen med potatissalladen samt sojamajonnäsen.