Misobakad torsk med spetskål och brynt sojamör

POPULÄRT
koket.se
Misobakad torsk med spetskål och brynt sojamör
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Misobakad torsk med spetskål och brynt sojamör

17 ingredienser

45 min

Här får torsk smak av miso - en smakrik sojabönspasta och serveras med ugnsrostad spetskål, ett brynt sojamsör och en het majo smaksatt med den koreanska chilipastan gochujang. En perfekt helgrätt som kräver liten arbetsinsats.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g torskrygg, i portionsbitar
  • 5 msk misopasta
  • 3 msk mirin (eller 50/50 sirap + vatten)
  • 2 msk sake (eller torrt vitt vin)
  • 0,5 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • citronsaft, några droppar
  • 1 spetskål
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2-4 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 msk rostade sesamfrön (gärna både vita och svarta)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris, eller potatis

Gör så här

  1. Blanda misopasta med mirin, sake och strösocker.
  2. Lägg fisken i en ugnsform. Bred på misoblandningen på fiskbitarna. Låt stå medan du förbereder resten, har du tid får de gärna marinera i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär spetskålen i 4 klyftor på längden. Lägg dem i en ugnsform. Ringla över lite olja och salta. Tillaga i ugnen ca 20 minuter. Sätt in torsken i ugnen de sista 7-8 minuterna.
  5. Bryn smör i en liten kastrull under vispning, dra från värmen. Häll i soja samt pressad citron och ställ åt sidan.
  6. Blanda majonnäs med gochujang.
  7. Lägg en klick gochujangmajonnäs på 4 tallrikar. Lägg på spetskål och ringla över brynt smör. Lägg på den misobakade torsken och strö över sesamfrön samt persiljekvistar. Bjud med ris eller potatis.