Misoglaserad lax med päronsallad

koket.se
Misoglaserad lax med päronsallad
Foto: TV4
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Misoglaserad lax med päronsallad

35 ingredienser

1 h

Marcus Samuelsson bjuder på en god middag bestående av lax, fräsch päronsallad, rostade rädisor och en golden milksås.

Se Marcus Samuelsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gravad lax

  • 2 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk salt
  • 2 laxfiléer [ca 170 g styck]

Injera-crisps och rostade rädisor

  • 1 ark injera
  • 0,33 dl smör, smält
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk berbere (etiopisk kryddblandning)
  • 1 msk kummin
  • 2 rädisor, skurna på mitten
  • 1 msk färsk dill
  • salt
  • ev 0,5 avokado, skivad

Miso-glaserad lax

  • 1 msk senap
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vit misopasta
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk berbere (etiopisk kryddblandning)

Päronsallad

  • 1 msk soja
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 tsk fisksås
  • 1 päron, skalad och skuren i små tärningar (asiatiskt)
  • 0,25 dl gurka, tunt skivad eller riven

Golden Milk

  • 1 msk pumpa, rostad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 jalapeño, skivad
  • 0,25 dl kokosmjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk soja
  • ca 0,5 krm svartpeppar
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk berbere (etiopisk kryddblandning)

Gör så här

Gravad lax

  1. Blanda vatten, soja, socker, fisksås och salt i en skål.
  2. Lägg i laxfiléerna och se till att de täcks av blandningen. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
  3. Ta upp laxen, torka av den och skär i skivor.

Injera-crisps och rostade rädisor

  1. Skär ett ark injera i längder, ca 2,5 cm x 12 cm.
  2. Blanda smält smör, olivolja, berbere och kummin i en skål.
  3. Pensla injera-längderna med smörblandningen och lägg dem på en bakplåt.
  4. Lägg rädisorna på samma plåt och rosta i ugnen på 160 grader i 15-20 minuter tills injera blir krispigt och rädisorna är lätt rostade.
  5. När de är klara så krydda med salt och dill.

Misoglaserad lax

  1. Blanda senap, olivolja, miso, lönnsirap och berbere i en liten skål.
  2. Pensla laxen med misoblandningen.
  3. Bränn laxen försiktigt med en brännare eller lägg den under grillen i ugnen i några minuter tills den är lätt karamelliserad och glaserad.

Päronsallad

  1. Blanda soja, limesaft och fisksås i en skål.
  2. Tillsätt tärnat päron och gurka. Blanda tills allt är jämnt täckt av blandningen.

Golden Milk

  1. Rosta pumpa tillsammans med vitlöksklyftor och jalapeño i ugnen på 180 grader tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.
  2. Mixa den rostade pumpan, vitlöken och jalapeñon i en blender tillsammans med kokosmjölk, olivolja, soja, limesaft, gurkmeja och berbere till en slät blandning.

Servering

  1. Häll ett lager av golden milk i botten på en tallrik.
  2. Lägg skivad lax ovanpå tillsammans med rostade rädisor och asiatiska päron.
  3. Garnera med injera-crisps, dill och färska örter.
  4. Smaklig måltid!