1 päron, skalad och skuren i små tärningar (asiatiskt)
0,25 dl gurka, tunt skivad eller riven
Golden Milk
1 msk pumpa, rostad
2 klyftor vitlök
1 jalapeño, skivad
0,25 dl kokosmjölk
2 msk olivolja
1 tsk soja
ca 0,5 krm svartpeppar
2 limefrukter, saften
1 tsk malen gurkmeja
0,5 tsk berbere (etiopisk kryddblandning)
Gör så här
Gravad lax
Blanda vatten, soja, socker, fisksås och salt i en skål.
Lägg i laxfiléerna och se till att de täcks av blandningen. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
Ta upp laxen, torka av den och skär i skivor.
Injera-crisps och rostade rädisor
Skär ett ark injera i längder, ca 2,5 cm x 12 cm.
Blanda smält smör, olivolja, berbere och kummin i en skål.
Pensla injera-längderna med smörblandningen och lägg dem på en bakplåt.
Lägg rädisorna på samma plåt och rosta i ugnen på 160 grader i 15-20 minuter tills injera blir krispigt och rädisorna är lätt rostade.
När de är klara så krydda med salt och dill.
Misoglaserad lax
Blanda senap, olivolja, miso, lönnsirap och berbere i en liten skål.
Pensla laxen med misoblandningen.
Bränn laxen försiktigt med en brännare eller lägg den under grillen i ugnen i några minuter tills den är lätt karamelliserad och glaserad.
Päronsallad
Blanda soja, limesaft och fisksås i en skål.
Tillsätt tärnat päron och gurka. Blanda tills allt är jämnt täckt av blandningen.
Golden Milk
Rosta pumpa tillsammans med vitlöksklyftor och jalapeño i ugnen på 180 grader tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.
Mixa den rostade pumpan, vitlöken och jalapeñon i en blender tillsammans med kokosmjölk, olivolja, soja, limesaft, gurkmeja och berbere till en slät blandning.
Servering
Häll ett lager av golden milk i botten på en tallrik.
Lägg skivad lax ovanpå tillsammans med rostade rädisor och asiatiska päron.