Misomarinerad grillad svärdfisk med Annikas avokadodipp och varm kålsallad

Misomarinerad grillad svärdfisk med Annikas avokadodipp
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Misomarinerad grillad svärdfisk med Annikas avokadodipp och varm kålsallad

31 ingredienser

45 m

Svärdfisk är ingenting man äter varje dag, men gott är det! Misopasta är en perfekt smaksättare till fisken med sin goda sälta. Till fisken serveras Annika Sörenstams krämiga avokadodipp med jordnötter och en varm kålsallad.

Tips! Får du inte tag i någon svärdfisk går det fint med hälleflundra.

Ingredienser

portioner
  • 4 svärdfisk, filéer (eller hälleflundra, à 175 g)
  • 3 citroner

Misomarinad

  • 100 g ljus misopasta
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 3 msk mirin
  • 3 msk risvinäger (eller sake)
  • 2 msk olivolja

Avokadodipp med jordnötter

  • 2 avokador
  • 60 g babyspenat
  • 2-3 msk olivolja
  • 0,5 dl yoghurt
  • 1,5 dl salta jordnötter, hackade
  • 1 limefrukt, saften
  • salt
  • malen svartpeppar

Grillad kålsallad

  • 1 zucchini
  • 0,5 vit diakonrättika, rädisor eller några majrovor
  • 1 stort knippe grönkål eller svartkål
  • 5-6 knipplökar
  • olivolja, till grillning
  • några nypor havssalt

Honungsmarinad

  • 1,5 dl vatten
  • 2-3 msk honung
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 citrongräs, skivat
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 kvist färsk timjan, hackad
  • 2 lagerblad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

Misomarinerad svärdfisk

  1. Blanda samman misomarinaden och gnid in fiskfiléerna med den så det täcker runt om. Låt fisken ligga i kylen medan du ordnar med det andra.
  2. Skär citronerna i tjocka skivor. Lägg fisken på citronskivorna och placera på grillen. Grilla på indirekt värme med locket knappt stängt. Efter 5-6 minuter, stäng spjället och låt fisken stå ytterligare 5 minuter och grilla färdigt.

Avokadodipp

  1. Dela och gröp ur avokadon och skölj spenaten. Mixa avokado, spenat, olivolja och yoghurt till en slät sås med en stavmixer. Smaksätt med hackade jordnötter, limejuice salt och svartpeppar.

Grillad kålssallad

  1. Tänd grillen så det bildas en fin glödbädd alternativt sätt igång gasolgrillen.
  2. Skär zucchini och rättika i skivor och skär bort det grövsta av stammen på kålen. Låt löken grillas hel. Gnid in lite olivolja och salt på grönsakerna och grilla dem ett par minuter på varje sida tills allt är vackert gyllenbrunt.
  3. Blanda samman alla ingredienser till honungsmarinaden i en liten kastrull och sätt på kanten av grillen så den drar åt sig av smakerna medan du grillar grönsakerna.
  4. Lägg upp grönsaker och kål på ett stort fat och ringla över honungsmarinaden, servera med den grillade svärdfisken och avokadodippen.