Misomarinerad tofu med kelpsallad

Misomarinerad tofu med kelpsallad
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Misomarinerad tofu med kelpsallad

19 ingredienser

50 m

Grilla vegetariskt och glutenfritt? Absolut, gör bara såhär!

Misopasta används alldeles för lite. Det ger en fyllighet till såser och marinader som är svår att ersätta. Testa!
Kelpnudlar är en annan outnyttjad råvara. De består i princip bara av vatten, smakar absolut ingenting, men suger åt sig smaker som en svamp. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegan BBQ.

Ingredienser

portioner

Spett

  • 400 g fast tofu
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök

Misomarinad

  • 0,5 dl vit misopasta
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 salladslökar
  • 0,5 tsk salt

Kelpsallad med avokado

  • 300 g kelpnudlar [1 förp]
  • 3 avokador
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 ask vattenkrasse
  • 2 salladslökar
  • 4 dl salladsmix
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skär tofu och paprika i mindre bitar. Skär rödlöken i klyftor. Lägg ner i en plastpåse.

Misomarinad

  1. Blanda ihop misopasta, sojasås, vitvinsvinäger, sesamolja och riven ingefära i en skål. Hacka salladslökarna fint och blanda ner i marinaden. Salta.
  2. Häll ner marinaden i plastpåsen med tofun och blanda väl. Låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.
  3. Trä upp tofun och grönsakerna på grillspett och grilla tills de får fint med färg.

Kelpsallad med avokado

  1. Skölj kelpnudlarna i vatten. Låt rinna av. Halvera avokadorna och pilla ut kärnorna. Gröp ur fruktköttet och lägg ner i en skål. Mosa sönder med en gaffel. Blanda ner sojasås, sesamolja och limesaft. Blanda avokadoröran med kelpnudlarna.
  2. Klipp krassen och skiva salladslökarna fint. Blanda ner krasse, salladslökar, sallad och salt i nudlarna. Servera de misomarinerade grillspetten tillsammans med kelpsalladen.