Lime- och ingefärsglaserade laxspett. Bästa sättet för att undvika att fisken fastnar är att ha ett riktigt hett galler och inte röra fisken förränden fått grillyta.
1 limefrukt, rivet skal samt saften från 0.5 st lime
30 g ingefära
0,5 chilifrukt
2 msk matolja
salt
svartpeppar
dressing
0,75 sweet chilisås
2 dl turkisk yoghurt
2 msk sesamolja
salt
svartpeppar
Gör så här
Skala ingefäran (helst med en tesked) och riv den över en tallrik. Pressa ur saften från rivet och blanda med saft och skal från lime, finhackad chili och matolja.
Skär laxen i grova kuber, ca 3 cm stora, krydda dem med salt och svartpeppar.
Lägg ner kuberna i marinaden hastigt, max fem minuter (annars kommer laxen tillagas av syran från limen).
Rör ihop alla ingredienser till dressingen och krydda med salt och peppar.
Trä upp laxen på grillspett, kom ihåg att lägga dem i blöt först om de är i trä. Grilla spetten över riktigt het värme (se till att gallret är ordentligt hett, annars riskerar fisken att fastna) i ca fem minuter, vänd på spetten någon gång under tiden.
Mal lite svartpeppar över fisken och servera med dressingen och en fräsch grönsallad.