Citronpaj med maräng

koket.se
Citronpaj med maräng
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Citronpaj med maräng

12 ingredienser

Birgitta Rasmussons goda paj med citronfyllning och marängtäcke.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 4 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1,25 dl majsstärkelse
  • 1-2 citroner, saft och skal av
  • 4 äggulor
  • 1 msk smör

maräng

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Servering

  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen.
  2. Tryck ut degen i en veckad pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
  3. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
  4. Ta ut och låt pajskalet svalna.
  5. Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta av kastrullen från värmen.
  6. Tillsätt äggulorna och låt krämen få ett uppkok. Tillsätt rivet citronskal och smör. Låt krämen svalna.
  7. Häll krämen i det avsvalnade pajskalet.
  8. Vispa äggvitorna till skum och vänd försiktigt ner sockret. Bred marängen över citronkrämen, lite toppigt.
  9. Sätt in pajen i 150 grader ca åtta minuter, tills marängen får färg.
  10. Servera pajen lätt avsvalnad med vispad grädde.