Maffig kladdkaka toppad med en underbar glasyr gjord på mörk choklad. Eller om du så föredrar det - toppa med en frosting på färskost och färska fikon. Bägge varianterna är perfekta att imponera på gästerna med.
Se Birgitta Rasmusson laga receptet
Ingredienser
8 - 10
175 g smör
175 g mörk choklad
2 dl strösocker
3 äggulor
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kaffepulver
3 äggvitor
glasyr
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g smör
Frosting
100 g färskost
50 g smör, mjukt
5 dl rörsocker
färska fikonklyftor (eller granatäpplekärnor)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma fettet.
Tillsätt sockret och äggulorna och rör kraftigt.
Blanda mjöl och kaffepulver och rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant. Grädda genast på nedersta falsen i 25 min.
Ta ut, lossa den löstagbara kanten och låt kakan kallna.
Glasyr
Koka upp grädden till glasyren. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem och smöret i kastrullen. Rör om tills allt smält. Låt smeten svalna något. Häll den över kladdkakan och bred ut. Servera kladdkakan kall.
Frosting
Vispa ihop färskost och smör med elvisp. Vispa ner råsocker. Kyl ca 30 min. Rör upp toppingen och spritsa på tårtan. Garnera med färska fikonklyftor eller granatäpplekärnor.