Äppelsmulpaj med dulce de leche

Äppelsmulpaj med karamell
Foto: tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Äppelsmulpaj med dulce de leche

12 ingredienser

Äppelpaj med karamellsås och smuldeg med kokosflingor.

Ingredienser

portioner

Smulor

  • 1,5 dl riven kokos
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt

Fyllning

  • 800 g blandade äpple, gärna svenska
  • 1,25-2 dl dulce de leche

vaniljsås

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva äpplena och stek på i lite smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt dulce de leche och se till att alla äppelbitar är täckta. Häll i en ugnssäker form.
  4. Blanda alla ingredienserna till smulorna och nyp ihop med det kalla smöret.
  5. Toppa äpplena med smulorna och grädda i ca 20 minuter tills pajen fått lite färg.
  6. Gör vaniljsåsen, blada äggulor och strösocker i en skål.
  7. Koka upp grädde, mjölk och frön från vaniljstången. Häll sakta över äggulorna medan du konstant vispar.
  8. Häll över allt i kastrullen igen och låt sjuda upp tills såsen tjocknat något. (Den kommer tjockna mer när den är kall.)
  9. Servera vaniljsåsen till din härliga äppelpaj.