Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt.
Blanda ner mjöl varvat med grädde. Se till att allt är välblandat.
Plasta in degen i plastfilm och låt vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, se till att diametern är lite större än din pajform. För över degen till pajformen och se till att få fina rena kanter.
Täck botten med bakplåtspapper och häll över okokt ris som tyngd. Detta gör att kanterna inte åker ner. Grädda cirka 15 minuter, ta bort riset och grädda yttterligare cirka 10 minuter tills botten är välgräddat. Låt svalna ordentligt.
Fyllning
Värm jordnötsmöret i micron tills flytande, ca 30 sekunder. Använd 1 dl för att fylla pajskalet. Låt stena i frysen i 10 minuter.
Chokladkräm
Koka upp grädde och häll över den hackade chokladen. Tillsätt salt och rör tills slätt. Låt stå cirka 5 min.
Använd resterade 0.5 dl jordnötssmör, värm igen om den är för fast.
Häll chokladkrämen i pajskalet, jämna till ytan. Använd en spritspåse och fördela jordnötssmöret i diagonal zick zack mönster. Använd en tandpetare och dra ut fina swirls i chokladkrämen.
Ställ pajen i kylen 1 timme och låt stelna. Skär fina bitar och servera med ett glas mjölk.