14 ingredienser
1,5 dygn
Nyckeln till goda lussebullar och en fantastisk saffransdeg är tålamod och lite enkla knep. Här delar Christina Gyllner med sig av sitt recept.
Att dra ur så mycket smak som möjligt ur saffran är viktigt tycker jag, då detta är en väldigt dyr krydda kan man lägga lite extra omtanke på hur man använder den. Att lägga in sin saffran i sprit och lite socker gör att all smak blommar och att du får ut mycket mer arom! Jag använder mig utav lite cognac och socker.
Andra tips är att alla ingredienser ska vara rumsvarma, det gör ingenting att smör, mjölk och ägg står ute över natten när du ändå ska använda det snart. Dessutom blandar sig alla ingredienser på ett helt annat sätt när allt håller samma temperatur. Det är mycket lättare att knåda in rumsvarmt smör i en deg på det viset.
Jag älskar russin och korinter i lussebullar, men torkad frukt som kommer i kontakt med en fuktig deg kommer att dra åt sig all vätska i degen, för att det inte ska hända lägger du även dina russin eller korinter i vatten kvällen innan. Då hinner de suga upp vätska de förlorat och kommer inte ''stjäla'' någon fukt från din deg. Det blir en mycket saftigare lussebulle.
Mitt sista tips är tiden. Låt degen jäsa och vila. Lite jäst, mertid, så kommer gluten i bullarna slappna av, du får en elastisk deg och behöver inte jobba hårt för en helt underbar lussebulle. Utan låt tiden gör sitt. Lite planering är nyckeln till framgång. Men jag gör en stor sats,frys in och tina upp långsamt så har du lussebullar hela decemberut!