Smula jästen i en bunke. I en annan bunke blandar du mjölk och vitvinsvinäger tills mjölken tjocknat.
Tillsätt mjölk- och vinärgerblandningen, smält smör, ägg och socker till jästen. Rör om till en slät smet.
Tillsätt hälften av mjölet och saltet och vispa ut så du inte får några klumpar. Häll i resterande mjöl och knåda ihop till en lätt kladdig deg.
Täck med plastfilm och låt jäsa i 45-60 minuter.
Kalva ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 1 cm tjock. Stansa ut ringar i den storlek du vill. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa 30 minuter.
Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull, ca 7-10 cm djup. När oljan blivit 170 grader är det dags att fritera dina munkar. Ta några i taget, så att temperaturen på oljan inte sjunker. Fritera på båda sidorna tills gyllene. Detta tar bara någon minuter så håll koll.
Lägg dina nyfriterade munkar på tidningspapper eller en hushållspapper.
Doppa i strösocker medan munkarna är varma, då fastnar sockret bättre. När de är helt avsvalnade är det bara att fylla med din favoritsylt. Använd en spritspåse med tyll för att underlätta.