Saftig päronkaka med god smak av kardemumma. Lätt att baka, servera ljummen med en klick vaniljglass.
Använd gärna ett saftigt men fast päron, som Kaiser eller Conference.
Se Christina Gyllner laga receptet
Ingredienser
2 päron, mogna, medelstora
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
vaniljglass, till servering
Kaksmet
3 ägg (stora)
4 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kardemumma, stött
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25 g smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 24 cm springform.
Kärna ur päronen och skär 1-2 cm bitar. Lägg i en påse med 1 msk strösocker och vaniljsocker - skaka runt påsen. Lägg åt sidan medan du gör smeten.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och poröst.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Bred ut den tjocka smeten i formen. Tryck nu ner päronen i smeten. Fördela små klickar av smör på toppen.
Grädda i ca 45-50 min tills päronen är mjuka och kakan blivit gyllene. Täck med folie om kakan blir för mörk. Servera päronkakan ljummen med vaniljglass!