Rabarbergalette

koket.se
Rabarbergalette
Foto: Tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Rabarbergalette

10 ingredienser

Rabarbergalette, en god variant på rabarberpaj i portionsformat. Det går jättebra att frysa in halva degen och spara till nästa bak.

Är rabarberna väldigt grova så antingen skala eller bara dra av det yttersta lagret av skinnet. Detta recept går utmärkt att dubblera.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner små pajer

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • 150 g smör, kallt och tärnat
  • 0,25-0,5 dl vatten, kallt

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,25 tsk kardemumma, färskmalen
  • smör till topping

Gör så här

  1. Börja med pajskalet: häll vetemjöl, strösocker och salt i en matberedare. Fördela det tärnade smöret uppepå och pulsera till ärtstorlek. Tillsätt vattnet och pulsera precis tills degen gått ihop.
  2. Plasta in degen i plastfilm och lägg i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär rabarberna i centimeterstora bitar och blanda med strösocker, majsstärkelse och kardemumma.
  4. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut till rundlar, ca 3 mm tjocka. Fördela rabarber mellan rundlarna, gör som en liten hög. Låt ca 3 cm vara fri runtom. Vik in kanterna runtom så att det blir som ett litet paket.
  5. Grädda i ca 25 min tills pajskalet fått bra färg och botten är klar. Låt pajerna svalna och packa ner till nästa picknick eller trädgårdsbjudning.