Red velvet cake

koket.se
Red velvet cake
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Red velvet cake

15 ingredienser

Christinas recept på Red velvet cake, en saftig röd chokladkaka med cream cheese frosting.

Jag gillar att använda gelbaserad färg. Den är mer intensiv än vanlig hushållsfärg. Det finns bland annat på hobbyaffärer.  /Christina

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Red velvet cake

  • 2,5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger
  • 6 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 ägg (stora)
  • 3,5 dl neutral olja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • ca 2 tsk röd färgpasta (alt röd hushållsfärg)

Frosting

  • 600 g färskost
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 10-14 dl siktat florsocker, måtta efter egen sötma

Gör så här

Red velvet cake

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar.
  2. Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så.
  3. Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Vispa upp äggen lite lätt. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd färgpasta.
  5. Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
  6. Fördela i de två formarna och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren.
  7. Låt svalna på galler.

Frosting

  1. Vispa cream cheese och smör slätt och fint. Tillsätt vaniljen.
  2. Tillsätt lite florsocker i taget. Vispa inte för länge då frostingen kan bli för lös.

Montering

  1. Skär av toppen på botten om den är ojämn. Lägg på ett lager med frosting.
  2. På med lager två, låt botten vara uppåt så du får en jämn fin tårta. Använd resterande frosting och lägg ett lager på toppen och runt om kanterna.
  3. Låt stå i kylen minst 60 min så att tårtan stelnar innan servering.