Sätt ugnen på 225 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg, äggula och strösocker vitt och poröst. Sikta i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Varva med grädden och vänd till en slät smet.
Häll ut smeten och bred ut över hela plåten. Grädda i 5 minuter, när kakan fortfarande är varm, lägg ett nytt bakplåtspapper på bordet, lägg rulltårtan upp och ner, och dra bort pappret på undersidan. Rulla ihop rulltårtan och låt svalna.
Rabarberkompott
Skär rabarbern i 2 cm bitar och låt koka ihop med strö- och syltsockret. Koka tills rabarbern är
mjuk. Mortla kardemumman häll ner i kompotten. Mosa de stora bitarna lätt med en gaffel. Låt den svalna ordentligt. Kompotten kommer tjockna när den har svalnat.
Rulla ut rulltårtan, bred ut ett jämnt lager med rabarberkompott, lämna ca 5 cm på ena kortsidan. Rulla ihop och låt stå ca 30 minuter. Då är den lättare att skära i fina skivor.
Pudra med lite florsocker och servera rulltårtan med lite vispad grädde eller vaniljglass.