Rulltårta med rabarberkompott

koket.se
Rulltårta
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Rulltårta med rabarberkompott

13 ingredienser

Smarrig rulltårta med rabarber. Lätt att baka till fikat!

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Rulltårta

  • 3 ägg (stora)
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • tsk salt
  • 3 msk grädde

Rabarber- och kardemummakompott

  • 200 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl syltsocker
  • tsk kardemummakärnor
  • florsocker, till garnering
  • grädde, vispad (eller glass)

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg, äggula och strösocker vitt och poröst. Sikta i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Varva med grädden och vänd till en slät smet.
  3. Häll ut smeten och bred ut över hela plåten. Grädda i 5 minuter, när kakan fortfarande är varm, lägg ett nytt bakplåtspapper på bordet, lägg rulltårtan upp och ner, och dra bort pappret på undersidan. Rulla ihop rulltårtan och låt svalna.

Rabarberkompott

  1. Skär rabarbern i 2 cm bitar och låt koka ihop med strö- och syltsockret. Koka tills rabarbern är
  2. mjuk. Mortla kardemumman häll ner i kompotten. Mosa de stora bitarna lätt med en gaffel. Låt den svalna ordentligt. Kompotten kommer tjockna när den har svalnat.
  3. Rulla ut rulltårtan, bred ut ett jämnt lager med rabarberkompott, lämna ca 5 cm på ena kortsidan. Rulla ihop och låt stå ca 30 minuter. Då är den lättare att skära i fina skivor.
  4. Pudra med lite florsocker och servera rulltårtan med lite vispad grädde eller vaniljglass.