800 g mjölig potatis (typ king edward eller mandelpotatis)
3 dl mjölk
50 g smör, rumstempererat
0,5 krm muskot, nyriven
salt
vitpeppar
Gör så här
Värm två matskedar av oljan i en djup gryta där allt kött får plats. Vänd köttet i mjöl så det blir panerat runt om. Stek sedan köttet runt om så du får en fin stekyta. Om grytan är för liten, stek köttet i en separat stekpanna. Låt sedan vila på en tallrik.
Tillsätt resten av olivoljan till gryta, sedan lök, vitlök, morötter, selleri, rosmarin, timjan och lagerblad och stek tills det är lätt gyllene. Tillsätt vinet och koka upp snabbt och reducera till hälften, skrapa eventuellt botten så inget bränner fast.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt tomatpuré, buljong, citronskal och krydda efter smak. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 3-4 timmar tills köttet är genomkokt och faller från benet. Vänd på köttet under koktiden några gånger. Du kan även ta bort eventuellt skum som samlas på ytan.
Under tiden grytan puttrar på spisen, gör potatismos. Koka skalad potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan och häll i mjölken. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli varm. Använd elvisp eller krossa med potatisstomp till önskad konsistens tillsammans med smör, riv lite muskotnöt över, salta och peppra. Vispa ihop och smaka av.
Servera allt med persilja på toppen tillsammans med potatismos.