Fiskgryta med fransk pistou

koket.se
Fiskgryta med fransk pistou
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Fiskgryta med fransk pistou

19 ingredienser

30 min

Saffransdoftande fiskgryta med lax och räkor. Serveras med pistou, den franska varianten på pesto.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 morötter, i slantar
  • 4 potatisar, i tärningar
  • 1 fänkål, i ca 0,5 cm skivor
  • 400 g tomat, finkrossade
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1,2 l fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 kruka basilika
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. I en stor gryta, fräs lök och vitlök i lite olja tills de är mjuka. Lägg i morötter, potatis och fänkål och låt steka med i någon minut. Häll på saffran, krossad tomat, timjan, lagerblad, vitt vin och buljong och låt koka i 20 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar samt citron.
  2. Dra av grytan från värmen och lägg i laxen. Lägg på locket och låt stå i 5 minuter.
  3. För att göra pistou, plocka av alla bladen från basilikan och lägg i en mortel tillsammans med vitlöksklyftor. Droppa i olivoljan och mortla till en krämig röra. Smaka av med salt.
  4. Lägg räkorna i grytan precis innan servering och servera med pistou och en bit gott bröd.