Het currysås med kikärtor och räkor

koket.se
Kikärtscurry
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Het currysås med kikärtor och räkor

23 ingredienser

30 min

En härligt doftande currygryta med kikärtor och räkor. Servera gärna med naanbröd, mango chutney och bröd.

Det går bra att utesluta räkorna, då blir det en jättegod vegetarisk rätt.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kryddblandning

  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 kanelstång

Grytan

  • 200 g skalade räkor [ca 500 g oskalade]
  • 1 förp kikärtor [400 g]
  • 2 gula lökar, i tunna skivor
  • 1 röd paprika, i munsbitar
  • 4 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 1 förp krossade tomater [400 g]
  • 1 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 dl matlagningsyoghurt (minst 10 % fett)
  • 65 g färsk spenat

Till servering

  • 1 knippe koriander, finhackad
  • basmatiris
  • mango chutney
  • naanbröd

Gör så här

  1. Blanda samman alla kryddorna.
  2. Stek lök i rapsolja på hög medelvärme till den är mjuk och gyllene.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära samt kryddblandingen och låt fräsa i ca 1 minut. Det ska dofta härligt från kryddorna när de bryns.
  4. Häll i tomatkross, grädde, hackad koriander, salt och peppar. Sänk till lång medelvärme och låt puttra i 20 minuter.
  5. Tillsätt kikärtor och låt puttra med i 2 minuter. Rör ner yoghurten och de färska spenatbladen och låt bli genomvarmt.
  6. Ta bort från plattan och tillsätt ev räkor om du vill att det ska bli lite mer lyxigt och matigt. Toppa med korianderblad. Servera med basmatiris, naanbröd samt mango chutney.