15 salviablad (från kruka, färre om de är från trädgården)
olivolja, att steka i
Potatisgratäng
900 g mjölig potatis, skivad
1 purjolök, i tunna skivor
3 klyftor vitlök, rivna
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl parmesanost, riven
Tomatsalla
400 g körsbärstomater
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 rödlök
salt
svartpeppar, nymalen
Gör så här
Börja med potatisgratängen. Stek purjolök tills den är mjuk men inte brynt. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök samt skivad potatis. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Lägg i en ugnssäker form varvat med parmesan. Ställ i ugnen på 250 grader i 30 minuter till gratängen fått fin färg.
Putsa fläskfilén. Salta och peppra. Bryn i olivolja till den fått fin färg runtom. Slå på vinet och låt puttra till vinet avdunstat. Ta upp filén, lägg salviablad på och klä in den med parma.
Lägg i en ugnsform och sänk ugnsvärmen till 175 grader. Ställ i ugnen tillsammans med gratängen till innertemperatur 68 grader. Detta tar ca 10-15 minuter beroende på hur länge du brynt filén samt effekten på din ugn. Ta ut filén ur ugnen och låt vila 10 minuter innan du skär upp den.
Skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en skål och häll vinäger över. Låt stå i några minuter. Dela tomaterna på mitten och lägg i skålen med löken, häll olivolja över och blanda väl.
Servera den smakrika fläskfilén med parmesanpotatisgratäng och tomatsallad.