Fläskkotlett med senapssky och rotmos

Fläskkotlett med senapssky och rotmos
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2024 KM
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2024 KM

Fläskkotlett med senapssky och rotmos

14 ingredienser

30 min

Klassisk husman med fläskkotlett, sky med senap och rotmos på kålrot, morot och potatis.

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter, med ben, tjocka och fina
  • 3 dl utblandad kalvfond
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • maizenaredning
  • 300 g kålrot, grövre bitar
  • 300 g morot, grövre bitar
  • 200 g potatis, i grövre bitar
  • 2 tsk malen kryddpeppar, stött
  • 2 lagerblad
  • kokspad, från grönsakskoket
  • smör, till stekning
  • 2 msk sirap

Gör så här

  1. Skala och skär ner alla rotfrukter till lika stora bitar. Börja med att koka kålroten i ca 20 minuter, fortsätt sedan med resterande i ytterligare 20 minuter i lättsaltat vatten. När morot och potatis går i, tillsätt också lagerblad.
  2. Hacka löken fint.
  3. Salta och peppra köttet på båda sidor, stek sedan i smör på hög värme, sänk sedan värmen.
  4. Tillsätt löken och låt mjukna, slå på senap, vitvinsvinäger och kalvfond. Låt allt koka ihop och bestäm konsistensen på såsen med lite redning.
  5. Häll av vattnet från rotfrukterna, spara lite om ni vill ha en lösare konsistens, och blanda ner kryddpeppar, lite smör och sirap.
  6. Servera rotmoset med kött och sås.