Palsternacksqueneller med shiitakesvamp

Palsternacksqueneller med shiitakesvamp
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Palsternacksqueneller med shiitakesvamp

19 ingredienser

Receptet på palsternacksqueneller med shiitake och matvete är beräknat till fyra personer.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 25 g osaltat smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk persilja, grovhackad
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl kokt helt matvete
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 50 g bladspenat
  • salt
  • peppar
  • 200 g shiitakesvamp
  • 8 blad färsk salvia
  • 4 msk tamari, japansk soja
  • 1,5 dl misobuljong

Gör så här

  1. Skala och skär palsternackorna i bitar.
  2. Koka palsternackan lätt i lättsaltat vatten, häll av och låt ånga av.
  3. Lägg i en ugnsplåt och ringla över oljan, rosta i 200 grader i ugn i ca 30 minuter.
  4. Mixa den rostade palsternackan till en puré, spar några bitar att toppa med.
  5. Blanda vatten, hälften av smöret och lite salt i en kastrull och koka upp, pudra ner mjölet och rör frekvent så att inga klumpar bildas.
  6. Rör tills smeten lossnar från kastrullen.
  7. Lägg över blandningen i en skål och rör ned ägget.
  8. Rör ned palsternackspurén, krydda upp med salt och peppar, rör
  9. ned persiljan.
  10. Forma queneller dvs äggform av palsternackssmeten med hjälp av en matsked, doppa den gärna i ljummet vatten.
  11. Lägg quenellerna på bakplåtsklädd plåt.
  12. Grädda 20 minuter i 200 grader.
  13. Finhacka lök och vitlök i olja och smör, fräs tills löken blir transparent.
  14. Vänd ned matvete och spenaten, smaka av med salt och peppar.
  15. Fräs svampen i resterande smör, lägg i salviabladen och slå på tamari och grönsaksbuljong och låt puttra samman, smaka av med salt
  16. och peppar.
  17. Lägg upp spenaten och kantarellerna på tallriken, toppa med queneller.