Potatispizza med prästost och gräddfil

koket.se
Potatispizza med prästost och gräddfil
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Potatispizza med prästost och gräddfil

15 ingredienser

1,5 h

Baka pizza på grillen! Spännande pizza toppad med färskpotatis och prästost. Vill man så är det även smarrigt med löjrom eller lax på.

Se Malin Söderström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 5 dl vetemjöl

Topping

  • ca 12 färskpotatisar
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk dillfrö
  • svartpeppar, från kvarnen
  • 150 g prästost, riven
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk sticklök, fint skuren
  • 20 g späda blad
  • ev 50 g löjrom, till servering (eller matjessill eller varmrökt lax)

Gör så här

Deg

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under handduk i rumstemperatur. Kavla ut degen till pizzor i önskad storlek.

Topping

  1. Skrubba potatisarna och skiva dem tunt med en vass kniv eller en mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt saltat vatten. Häll av potatis och klappa torrt med en ren handduk eller hushållspapper.
  2. Vänd runt potatisskivorna med olivolja, salt och dillfrö och lägg i ett lager på pizzadegen, lite omlott, strö över osten.
  3. Grädda i ugn eller på baksten i grill under lock ca 15 minuter (ca 250 grader ska den hålla) eller tills pizzorna fått fin färg och potatisen är mjuk.
  4. Toppa med klickar med gräddfil, sticklök och löjrom (om du vill), toppa med lite gröna blad och servera.