Pavlova, denna underbara marängtårta som få kan motstå. Här är den härligt chokladig med chokladkräm, chokladsås och chokladgodis.
Ingredienser
Chokladkräm
100 g mörk choklad 70 %
60 g äggula [5 st]
75 g strösocker [0,75 dl]
30 g majsstärkelse [0,5 dl]
3 g vaniljsocker [1 tsk]
350 g standardmjölk [3,5 dl]
20 g osaltat smör
Chokladpavlova
75 g mörk choklad
140 g äggvita [4 st]
220 g strösocker [2,5 dl]
8 g majsstärkelse [1 msk]
4 g vitvinsvinäger [1 tsk]
Chokladsås
85 g strösocker [1 dl]
40 g kakao [1 dl]
100 g grädde [1 dl]
30 g smör
Garnering
500 g grädde, vispad (5 dl)
100 g choklad, hackad
20 maltesers
Gör så här
Chokladkräm
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda äggula, socker, maizena och vaniljsocker i en bunke.
Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills blandningen tjocknar till en kräm. Låt gå på värme ytterligare 2-3 minuter för att koka bort smaken av majsstärkelsen.
Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.
Chokladpavlova
Hacka chokladen lägg i en bunke, smält över ett vattenbad eller i mikron.
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor till ett skum och tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast maräng. Tillsätt maizena och vitvinsvinäger och blanda försiktigt med en slickepott. Ringla i smält choklad och marmorera genom att vända runt max 2-3 gånger.
Fördela marängen på två plåtar med bakplåtspapper och gör runda bottnar av marängen, cirka 18-20 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen och låt stå där med ugnsluckan öppen tills ugnen har svalnat.
Chokladsås
Blanda strösocker och kakao i en kastrull, ha i grädde och smör. Koka upp på mellan värme i ca 5 minuter, rör mellan varven så den inte bränner fast. Koka till en fin och glansig chokladsås.
Montering
Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Spritsa eller bred ut hälften av chokladkrämen. Toppa med hälften av den vispade grädden. Lägg på den andra marängbottnen och upprepa med chokladkräm och vispad grädde.
Toppa med maltesers, hackad choklad och chokladsås.