Blanda strösocker tillsammans med fröna av vaniljstången i en bunke. Riv i mandelmassa och blanda runt så att det är smuligt.
Mandelkaka
Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och ströa en rund bakform med mandelmjöl och smör och lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten.
Smält 20 gram smör och blanda i saffran och ställ åt sidan. Vispa strösocker och smör luftigt, vispa i ett ägg i taget och blanda ner mandelmjölet successivt.
Avsluta med en slickepott och vänd ner bakpulver och blanda till en slät och fin smet. Tillsätt saffranssmöret och blanda runt.
Fördela smeten i formen, klicka ut lingonsylt jämnt över kakan och toppa med mandelsmulor och hyvlad mandel.
Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 28-30 minuter. Ta ut kakan, låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.