Gör din egen baklava med hjälp av färdig filodeg. Jättegott och inte alls så svårt som man kan tro.
Se Roy Fares laga receptet
Ingredienser
stycken
Sockerlag
400 g vatten
350 g strösocker
1 citron, saften
20 g apelsinblom [1 msk]
Baklava
250 g filodeg
225 g smör
100 g pistagenötter
200 g valnötter
100 g sötmandel
3 g malen kanel [0,5 tsk]
Gör så här
Sockerlag
Koka upp vatten, strösocker och citronsaft till 104 grader, det tar cirka 3 minuter. Ställ åt sidan, låt svalna och smaksätt med apelsinblom.
Baklava
Se till att filodegen har tinat. Sätt ugnen på 175 grader.
Amält smöret i en kastrull. Kör pistagenötter, valnötter, mandlar och kanel i en matberedare så att du får grova hackade nötter, har du ingen matberedare får du hacka förhand.
Pensla botten och sidorna på en bakform som är 23*32 cm med smör. Lägg ett ark med filodeg i botten, pensla med smör och skär av överflödig deg, upprepa 2 gånger till så att du totalt har 3 lager. Lägg ut ett jämt lager av hälften av nötterna och upprepa igen med 3 lager. Lägg på ett sista lager med nötter och sedan 5 lager av ark med smör mellan varje.
Dela sedan upp baklavan med en vass kniv i 30 lika stora bitar och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, eller tills baklavan fått en fin gyllenbrun färg.
Ta ut baklavan ur ugnen och slå på ett jämnt lager med sockerlag. Låt suga åt sig av lagen och svalna helt innan du serverar.