900 g färskost, rumstempererad (philadelphia t ex)
255 g strösocker [3 dl]
1 vaniljstång
30 g vetemjöl [0,5 dl]
200 g gräddfil, rumstempererad [2 dl]
165 g ägg, rumsvarma (3 stycken)
15 g äggula, rumsvarm [1 st]
Kolasås
100 g glykos
180 g strösocker [2 dl]
175 g grädde [1,75 dl]
50 g smör
5 g flingsalt [1 tsk]
Gör så här
Botten
Sätt ugnen på 180 grader.
Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor.
Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med.
Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna. Även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen.
Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.
Vänd därefter ner ett ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt iugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt.
Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
Kolasås
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.