Risotto med fänkål och gratinerade havskräftor. Smöret går utmärkt att förbereda och förvara i kylskåp. Tänk på att råa havskräftor ska vara ordentligt kylda och färska när du använder dem.
Börja med smöret till kräftorna. Riv vitlöken fint och blanda med smör, persilja, chili, citronskal och -saft samt salt och peppar efter smak.
Dela havskräftorna på längden med en vass kniv och lägg halvorna med skalsidan nedåt i en ugnsfast form. Fördela smöret över kräftköttet och låt stå i kylskåp tills risotton börjar bli klar.
Skala och strimla fänkål, lök och vitlök till risotton.
Hetta upp en gryta med olivolja och fräs fänkål, lök och vitlök snabbt. Tillsätt ris och låt det fräsa med i några minuter under omrörning.
Häll i vin och låt det koka in på svag värme. Rör om då och då.
Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in på fortsatt svag värme och rör om då och då under tiden.
Späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in.
Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten. Rör nu kraftigt hela tiden tills riset är helt mjukt. Tillsätt mer buljong om det behövs. Ta bort risotton från värmen.
Rör ner parmesanen och smör och smaka av med salt och peppar. Risotton ska gärna vara ganska lös innan du rör ner parmesanen för osten kommer att binda samman allt. Servera med mer parmesan.
Gratinera kräftorna på ca 230 grader grill i ca 5 minuter. Servera kräftorna genast tillsammans med risotton.